כיצד ניתן לשלוט בסוכרת מסוג 2?

כאמור, סוכרת מסוג 2 נגרמת על-ידי הפרעה בשני מנגנונים עיקריים: 

פגיעה בייצור ובהפרשת האינסולין מתאי בטא בלבלב; הפרעה בפעילות האינסולין (תנגודת לאינסולין).

השמנה וחוסר פעילות גופנית גורמים לעלייה בתנגודת לאינסולין, שהיא ההפרעה העיקרית הגורמת להתפתחות של מצב טרום-סכרתי ולבסוף לסוכרת מסוג 2.

תזונה נכונה לחולי סוכרת מסוג 2 וחשיבות איזון התפריט

לטיפול תזונתי יש משמעות מרכזית בטיפול בסוכרת מסוג 2 ולטרום סוכרת. מטרתו לתמוך באיזון ותפקוד המטופל, למנוע ולעכב את התפרצות המחלה, למנוע את נזקיה לטווח קצר ולטווח ארוך.

חשוב למצוא לכל מטופל ומטופל את התפריט המאוזן שנכון לו, המבוסס על טעמו האישי, חומרת המצב הקליני שלו ועל התגובה שלו מבחינת העלאת סוכר בדם. זאת בדיוק הסיבה שאין דיאטה אחת נכונה והתפריט המומלץ מחייב התאמה אישית. כל דיאטה שנבחרת צריכה להיות בריאה ולא לגרום לתנודות סוכר חדות: דיאטה ים תיכונית, דלת פחמימות, מופחתת שומן, מופחתת פחמימות, ואפילו דיאטה קטוגנית מקבלת היום הכרה כמתאימה לחלק מהאוכלוסייה.

כל אחת ואחד יכולים לבחור את סגנון הדיאטה המועדף עליהם ולהיעזר בדיאטנית או תזונאית מוסמכת, כדי שתעשה את ההתאמות הנחוצות.

יש לתת דגש על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך; ארוחות קטנות ולא עתירות שומן למניעת עודף משקל; מרווחי זמן של 2-3 שעות בין הארוחות ולעיסות ממושכות ;שתייה מרובה של 1.8- 2 ליטר נוזלים ביום.

מה הן המטרות בטיפול תזונתי?

  • שמירה על רמת הגלוקוז בדם קרוב ככל האפשר לרמתו התקינה.
  • שמירה על רמות תקינות של שומנים בדם ועל לחץ דם תקין.
  • אספקה של כל רכיבי התזונה ומילוי מרכיבי האנרגיה הדרושים לגוף לבריאות מיטבית.
  • שמירה על משקל גוף תקין.
  • התאמה של הצרכים התזונתיים למצבים ייחודים, כמו: מחלות זיהומיות, פציעות וכדומה.
  • הפחתת סיכונים להתפתחות מחלות הנלוות לסוכרת.
  • התאמה אישית מירבית על-מנת לתת מענה ראוי ל"אני מאמין" ואורח החיים של המטופל, כדי לשלב גם הנאה מהאוכל ומבלי לוותר על צרכים בגלל המחלה.

כדי לשלוט על רמות הסוכר בגוף, חשוב לתדלק את הגוף בדלק הנכון. תזונה נכונה יכולה להגביר את הרגישות של התאים לאינסולין, ההורמון שמכניס לנו את הגלוקוז לתאי הדם, ועל-ידי כך לשמור על איזון ברמות הסוכר בגוף. זה העיקרון שכל אחד שאובחן בסוכרת ואפילו כטרום סכרתי חייב ללמוד ולהפנים.

צמחי מרפא ותפקידם בטיפול בסוכרת מסוג 2

צמחי מרפא לטיפול בסוכרת הם מנפלאות הטבע. הם משלבים מגוון רחב של השפעות: יש צמחים שעובדים על הגברת הפרשת אינסולין, אחרים מפחיתים עמידות לאינסולין ויש כאלה שמשקמים את פעילות תאי הבטא בלבלב. יש צמחי מרפא שמורידים את התשוקה למתוק, יש המשלבים כמה תכונות בו-זמנית ויש אף שמשלבים פעילות של נוגד דיכאון ומשפר סטרס עם הקטנת עמידות לאינסולין (כמו צמח ג'נסנג קוראני).

תרופות סבתא, שחלקן מבוססות על צמחים ותבלינים שכולנו מכירים היטב: קינמון, ג'ינג'ר Zingiber, חילבה Trigonella foenum, תה ירוק ועלי זית, גם להן תרומה חיובית לטיפול במחלה.

נעשו לא מעט מחקרים שמצאו מה הם החומרים הפעילים ולמה צמחים אלה עוזרים לטפל בסוכרת. גם פטריות מרפא וביניהן פטריית רישי Ganoderma Lucidum הצטרפו למאבק במחלת הסוכרת מסוג 2.

עם כך, אם אובחנתם בזמן והגעתם לייעוץ, מדוע למהר לקחת כדורי מרשם (שנטילה שלהם כרוכה לעתים גם בתופעות לוואי) אם אפשר להתחיל מטיפול טבעי?

טיפול בסוכרת מסוג 2 בקליניקה שלי

  • הטיפול בסוכרת בקליניקה מתחיל קודם באמצעות תזונה. כבר אחרי הפגישה הראשונה, לאחר שנסקרו בדיקות הדם ונעשה תשאול נטורופתי ממוקד לסוכרתיים, תקבלו ממני טבלה עם רשימת המזונות – "מותר ואסור" בשיטת הרמזור, וגם טבלת מזונות לפי האינדקס הגליקמי שלהם. 

כבר במהלך הפגישות הראשונות תקבלו הדרכה למיקסום ההצלחה וההתמדה.

  • בחלק מהמקרים אני נעזרת בפורמולות צמחי מרפא בהתאמה אישית למטופל. תמיד חשוב לקחת בחשבון את התרופות ותוספי התזונה האחרים שהמטופל לוקח, את הרגישויות שלו למזון ולחומרים אחרים. 
  • הטיפול בצמחי מרפא יכול להיות בעזרת מיצויים בפורמולה כנוזל על בסיס אלכוהול, כדורים צמחיים ו/או חליטות, וכמובן, שילובים שונים.

  • פעילות גופנית אירובית מסודרת (לפחות 150 דקות בשבוע ורצוי כל יום כ- 30 דקות), שינה טובה והימנעות מסטרס ומתח נפשי  – גם הם תנאים חשובים להצלחת התהליך.

 כמומחית בתחום, המטרה שלי בטיפול ובהדרכות הממוקדות היא שבעזרת המידע כל מטופל יוכל "לנהל" את המחלה שלו במקום שהמחלה "תנהל" אותו.

אם אתם בקבוצת סיכון, אם יש לכם כבר תסמינים של טרום סוכרת, גם אם למרבה הצער כבר אובחנתם כסוכרתיים, אני מזמינה אתכם לקליניקה שלי.    

לקביעת פגישה ויצירת קשר, מוזמנים להתקשר או להשאיר פרטים. הרבה בריאות. שלכם, רעיה