גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2 ולסוכרת מסוג 1
גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2
* עודף משקל.
*חוסר פעילות גופנית.
*גיל.
*תורשה: בני משפחה שחולים בסוכרת סוג 2.
*מוצא: שיעורי הסוכרת מסוג 2 גבוהים יותר באנשים ממוצאים מסוימים, למשל: באנשים ממוצא אפריקני וממוצא אסיאתי.
*סוכרת בהריון מגדילה את הסיכון של האישה ללקות לאחר הלידה בסוכרת מסוג 2, ומגדילה את הסיכון של ילדיה לסבול בבגרותם מהשמנה ומסוכרת מסוג 2.
*שחלות פוליציסטיות.
*לחץ דם גבוה.
*יש לציין כי קיים קשר הדוק בין היפרליפידמיה (רמות גבוהות של שומני הדם: טריגליצרידים וכולסטרול) לבין סוכרת: חולי סוכרת סובלים לרוב גם מהיפרליפידמיה, אולם המומחים חלוקים ביניהם אם סוכרת היא תוצאה של היפרליפידמיה או להפך.
מה היא תסמונת מטבולית ואיך היא קשורה לסוכרת מסוג 2?
החל משנת 2001 התסמונת המטבולית מוגדרת כהשמנת יתר מרכזית, יתר לחץ דם, ערכי טריגליצרידים גבוהים, ערכי HDL נמוכים וערכי סוכר גבוהים בצום. היום ברור שהתסמונת המטבולית אופיינית במצבי סוכרת וטרום-סוכרת, ובדרך-כלל מהווה סימן מוקדם להופעה של סוכרת והתפתחות מחלות לב וכלי דם.
גורמי הסיכון לסוכרת מסוג 1
*תורשה: קרובי משפחה מדרגה ראשונה שמאובחנים כחולים בסוכרת סוג 1.
*גורמים סביבתיים: המוכרים ביותר הם מחלות הנגרמות מחשיפה לנגיפים מסוימים, כמו ,Coxsackie B virus ,Rotavirus : נגיפי חזרת ונגיפי אדמת.
*מחלות אוטואימוניות שתוקפות את הלבלב וכן מחלות אוטואימוניות אחרות, כמו: מחלת גרייבס (הגורמת לפעילות יתר של בלוטת התריס), מחלת אדיסון (חוסר בהורמונים של יותרת הכליה) ואנמיה ממארת.
*גורמים תזונתיים: מחסור בוויטמין D.
*מיקום גיאוגרפי: במדינות מסוימות השכיחות של סוכרת סוג 1 מאוד גבוהה, למשל במדינות סקנדינביה.
בדיקות מעבדה לאבחון סוכרת
- בדיקת סוכר (Glucose) בשתן – בדיקה זו נועדה לברר אם יש סוכר בשתן. אצל אדם בריא השתן אינו מכיל סוכר, אולם כשרמת הסוכר בדם גבוהה, עובר הסוכר דרך הכליה ומגיע לשתן.
- בדיקת רמת הסוכר בדם – בבדיקה זו נמדדת רמת הסוכר בדם בשעות הבוקר, לאחר צום של 8 שעות. רמת הסוכר בדם נמדדת ביחידות של מיליגרם לדציליטר. כלומר, כמה מיליגרם של גלוקוז יש בדציליטר (10 מיליליטר) דם, המסומנות בקיצור מ"ג לד"ל (mg/dL).
- בדיקת העמסת סוכר (Oral glucose tolerance test – GTT) – מבחן זה נעשה כאשר קיים חשד למחלת הסוכרת וכשתוצאת בדיקת הסוכר בצום תקינה או גבולית. סוכר ערך מעל 200 מוגדר כסוכרת. יש לציין שבדיקה בקרב חולי המוליזה, בעלי מחסור ב- G6PD ותוצאה של מעלה מ- 200 מ"ג/ד"ל מעידה על סוכרת ברורה.
- בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1c) – מדד רמות הסוכר בדם ב- 3 חודשים אחרונים לפני בדיקה.
יעדי איזון לפי קופות החולים:
טווח הערכים התקין אצל אדם בלי סוכרת: רמות סוכר בצום 70-100 מ"ג / דצ"ל. שעתיים אחרי האוכל עד 140 מ"ג/ דצ"ל. המוגלובין מסוכרר HbA1cעד 5.7%.
טווחי איזון אצל סוכרתיים: רמות סוכר בצום בין 80 ל-130 מ"ג / דצ"ל. שעתיים אחרי האוכל בין 140 ל-180 מ"ג / דצ"ל. HbA1c<7.
מדדים אלה מומלצים גם על-ידי *ADA / EASD איגודי הסוכרת האמריקאי והאירופאי.