הליקובקטר פילורי HELICOBACTER PYLORI
חשוב לדעת:
לעתים, בנוסף להליקובקטר יכול להימצא בגוף מזהם נוסף במערכת עיכול, כמו: טפילים, אמבות או בלסטוציסטים. חשוב לאבחן זאת בבדיקת צואה לטפילים ולקבל טיפול בהתאם. במקרים אחרים זאת יכולה להיות קנדידה, ועל -כך בהמשך.
כשחיידק הליקובקטר פילורי "מתיישב" בקיבה, מתחיל להיווצר תהליך דלקתי כרוני, תופעה הנקראת "גסטריטיס".החיידק נחשב לאחד הגורמים העיקרים לאולקוס (כיב קיבה), אך יש שנושאים אותו ולא יפתחו אולקוס לעולם.
יש מספר זנים של הליקובקטר, חלקם אלימים יותר ועלולים להגדיל את הסיכון לסרטן הקיבה .
תסמינים והידבקות
התסמינים "הקלאסיים" הם: אי-נוחות / כאבים בבטן, צרבת, גזים ונפיחות, לעיתים בחילות, עוויתות בבטן.
לפעמים, כאשר לא מופיעים התסמינים הקלאסיים, ייתכנו תופעות אחרות, כמו: פריחה, אלרגיה, ליחה מרובה, חולשה חיסונית והידבקויות חוזרות בווירוסים שונים, אנמיה, נשירת שיער, זיהומים במערכת העיכול ועוד.
יש סברה הגורסת כי ההידבקות בחיידק נגרמת בעקבות מגע עם צואה או רוק של אדם הנושא אותו, אך היא לא הוכחה בוודאות. כמו-כן, רבים מאתנו כלל לא יודעים אם אנחנו נושאים את החיידק, כיוון שאין לנו תסמינים או נזקים בריאותיים כלשהם.
אבחון
האבחון להימצאות החיידק נעשית במסגרת מעבדות של קופות החולים על-ידי בדיקת נשיפה. הבדיקה לא פולשנית, היא ידידותית ולרוב מדויקת.
ניתן לאשש את נוכחות החיידק על-ידי לקיחה של דגימת ביופסיה מהרירית בזמן בדיקת הגסטרוסקופיה, כמו גם על-ידי בדיקת אנטיגן של החיידק בצואה וגם על-ידי בדיקת נוגדנים לחיידק בבדיקת דם.
הטיפול
הטיפול הקונבנציונלי המוכר בחיידק הליקובקטר מכונה "הטיפול המשולש" (או "המרובע"). בדרך-כלל יינתנו התרופות לוסק או אומפרדקס, יחד עם שניים-שלושה סוגי אנטיביוטיקה. טיפול באנטיביוטיקה הניתנת במקרה הזה הוא אגרסיבי וקשה למדי, עם הרבה תופעות לוואי אפשריות ולא כולם מצליחים להתמיד בו.
בנוסף, לאחר מתן "מכת מחץ" של אנטיביוטיקה, יש צורך לשקם את פלורת חיידקי המעיים וגם לטפל בחיזוק מערכת החיסון.
הטיפול הטבעי נמשך בדרך-כלל על פני כ- 4-5 חודשים ומורכב משלושה שלבים, בזמן הטיפול בנוסף לפורמולות צמחי מרפא שעושים את העבודה במקום אנטיביוטיקה, חשוב להיצמד באדיקות לתפריט בהתאמה לכול שלב ושלב של התהליך זאת משום שישנם מזונות ש"מזינים" את החיידק ומאפשרים לו תנאים אידאליים לקיום, ומהם יש להימנע.
במידה וקיימת אי-סבילות למזונות מסוימים, חשוב לקחת את זה בחשבון בבניית התפריט.
הטיפול הטבעי יכלול גם את צמחי מרפא שתפקידם, בין היתר: הרג החיידק, למשל צמחים בעלי תכונה אנטי-בקטריאלית ספציפית; חיטוי מערכת העיכול והורדת רמת חומציות; חיזוק המערכת החיסונית כך שהגוף יוכל להילחם בחיידק ולהתגונן מפניו.
כול זה בהתאמה אישית למטופל.
חשוב לציין, שבניגוד לתרופות כמו אומפרדקס או לוסק, הניתנות בטיפול קונבנציונאלי להורדת החומציות בקיבה, צמחי המרפא עושים זאת בצורה הרבה יותר מתונה, מה שמאפשר להפסיק לקחת אותם ללא תופעת לוואי.
קנדידה
קנדידה (Candida) היא סוג של שמר – פטרייה. הקנדידה היא הגורם הנפוץ ביותר בעולם לזיהומים ממקור פטרייתי אם כי מינים רבים שלה אינם גורמים נזק לאדם.
תסמינים
חלק מהתסמינים לקנדידה יכולים להיות דומים לאלה של הליקטובקטר פילורי (שלשולים, עצירויות, גזים, נפיחות והתכווצויות בבטן ועוד), אך במקרה של הליקובקטר הם יהיו חזקים ועוצמתיים יותר.
לעומת זאת, תסמינים כמו: ריפלוקס, חומציות וצרבת, קשורים יותר להליקובקטר.
שימו לב! קנדידה יכולה לגרום להתפתחות של הליקובקטר פילורי, ולהפך.
כך או אחרת, צריך לאבחן ולטפל בבעיה במהירות.
לקביעת פגישה ויצירת קשר, מוזמנים להתקשר או להשאיר פרטים. הרבה בריאות. שלכם, רעיה